Helló miszter, áj láv jú! – Befejezetlen festmény Indonéziáról

HelloMiszter_borito

Adott egy lány, aki Londonban tetovál és pultosként dolgozik, de egyik pillanatról a másikra 11000 kilométerrel arrébb találja magát, Jáva kellős közepén. Egy művészeti ösztöndíj kapcsán csöppent Indonéziába, hogy festeni tanuljon, és megismerkedjen a hagyományos indonéz kultúrával.

Ehelyett azonban más irányba indult el. Lenyűgözte a helyiek természet-közelisége, a legendáik, történeteik, a varázslásba vetett hitük. Elindult, hogy stoppal járja be a szigeteket legendák után kutatva, fejest ugorva a sokszor nem veszélytelen kalandokba. Az út során jegyzeteket írt, hogy végül hazatérve összeálljon utazása története.
Ez nem egy útikönyv, sem kitalált regény, hanem a kalandokon és élményeken túlmutató személyes leírása annak az izgalmas hét hónapnak, amit a szerző Indonéziában töltött, és a történetét a helyi legendák tagolják. Ennek az utazásnak a megelevenítésre szeretnénk invitálni mindenkit, aki kezébe veszi a regényt.

„Egy pisztoly volt a lomok között. Megfagyott bennem a vér. A szívem elkezdett vadul verni. Olyan érzés futott rajtam végig, mintha nyakon öntöttek volna egy vödör hidegvízzel. A gyomrom olyan picire ugrott össze, mint egy borsószem. Ránéztem Inesre. Ő még mindig nem figyelt. Gondolkoztam, hogy mondjak-e valamit neki vagy a sofőrnek, de inkább hallgattam. Ki akartam várni, hátha nem veszi elő. Feszülten figyeltem minden apró mozdulatát. Eközben óvatosan próbáltam az arcát is kifürkészni, de az semmilyen érzést nem árult el. Éreztem, hogy a homlokom verejtékezik. Hát ennyi lenne? Vajon nagyon fáj, ha lelőnek? Lenne esélyünk valahogy kiugrani vagy megvédeni magunkat?”

— Rendeld meg itt! —

Helló miszter a facebookon

Helló miszter az Ab Ovo Kiadó oldalán

 

SAJTÓMEGJELENÉSEK:
Népszabadság

Népszava
SzegedMa
Librarius
Olvassbele.com

 

még több kép itt a facebookon

Kommentek

komment