Cyberfilmográfia: Virtuális valóság, tudat, antiutópia a filmekben és az irodalomban

A napokban nagytakarítást csináltam a gépemen és egy érdekes című doksira bukkantam: szakdoga.doc. Zsigeri bizsergéssel nyitottam meg, és néztem bele, futottam át szemelvényeket. Eszembe jutott a nap, amikor minden bátorságomat összeszedve besétáltam az akkori tanszékvezető, Z. Karvalics László irodájába a szegedi BTK-n, hogy megbeszéljük, mi legyen a diplomamunkám témája. Annyit mondtam neki, bármi legyen is az, filmek legyenek benne, és ne legyen köze semmilyen könyvtárhoz. Érdekes módon nem hajított ki, tetszett neki, sőt, még izgalmasnak is találta az ötletet, és így jutottunk el a cyberfilmekig.

A feladat közel sem volt olyan egyszerű, mint elsőre gondoltuk, ráadásul le kellett gyűrnöm az sci-fi, mint műfaj felé táplált mindennemű ellenérzésemet is. Minél jobban beleástam magam az itthon szakirodalom nélküli témába, annál izgalmasabb dolgokra bukkantam, és engem is egyre jobban kezdett érdekelni a szerteágazó világ. Virtuális valóság; multik által irányított, globalizált világ és disztópia; meghasadt, skizofrén személyiség; morális, erkölcsi, vallási és filozófiai kérdések. Olyan írókat kellett olvasnom, mint Philip K. Dick, Asimov, Lem, Arthur C. Clarke, William Gibson. Filmeket kellett néznem, a Szárnyas fejvadászt, Mátrixot, Különvéleményt, animéket, és még sorolhatnám. Megismertem Dawkins elméleteit és belenyúltam a meghasadt személyiségtípusok pszichológiájába is. Nem volt lehetőségem részletesen kitérni Giger lenyűgöző művészetére és más művészeti ágakra, ahogy a szociológiai és neurológiai háttere és gyökere is feltáratlan maradt.

Végül 2009 tavaszán, csodával határos módon határidőre elkészült, beköttetett és a TO-s néni kezébe került az iromány. Így, sok év távlatából nézve, lenne még mit javítani rajta tartalmilag, benne rejlik ezernyi olyan téma- és kérdésfelvetés, amivel érdemes lenne mélyebben foglalkozni, diskurzust indítani, itt mégsem fért a keretek közé. A stilisztikai csiszolásról nem is beszélve… Azonban mégis úgy érzem, érdemes megosztani azokkal, akik esetleg érdeklődnek a téma iránt, vagy kutatási kiindulópontot keresnek, ezzel megspórolnak egy csomó melót.
A filmográfia 2009-ben ér véget, azóta már számtalan új film került a mozikba a világ minden pontján, amiket még ide lehetne sorolni. Majd egyszer talán nekiülök. Egyszer talán jobban bele ásom magam. Addig is, ha van hozzáfűzni valótok, kérlek, osszátok meg kommentben. :)

Akkor hát… IDE KATTINTVA megtaláljátok a doksit.

Cyberfilmográfia
Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
2009. május
Témavezető: Z. Karvalics László
írta: Décsy Eszter

A készülő szakdolgozatról egy rövid beharangozó cikk jelent meg az Információs Társadalom 2009-es 9. évf. 1. számában Egy kiberfilmográfia első vázlata címmel. Ezt az EPA adatbázisában megtaláltam, ITT olvashatjátok.

cyberrpunk city2

Kommentek

komment